29 mar 2014

Auroville.Fora de l'India a l'interior de l'India

Quan vaig prendre l’autobús direcció al Budha Garden, pensava en practicar l'agricultura ecològica i dedicar-me a la vida assalvatjada per un temps. La idea de trobar un lloc aïllat del soroll indi, les botzines i el ritme accelerat, em semblava molt atractiva. El primer que cal explicar és que la granja orgànica en la que estic passant els darrers dies és una de les moltes comunitats que formen part del projecte d’Auroville. I què és Auroville? Aquesta pregunta no té una resposta ràpida i senzilla:
Auroville està situat a l'estat de Tamil Nadu, a prop del que va ser el protectorat francès de Pondicherry, i tracta de portar a la pràctica la filosofia de Sri Aurobindo (d'aquí l'arrel del nom) i de la mare. Aquests dos personatges, el primer el guru ideòleg i el segon la seguidora numero ú del guru. La mare, visionària del projecte que va posar la primera pedra i va marcar les línies de com seria la societat del següent pas de l'evolució de l'espècie (o sigui, desprès de l’homo sapiens sapiens), la que tindria el coneixement complet de la "consciència divina"... Farregós d'entendre certament!
Guiats per la mare i amb ganes de crear una altra societat, cap a finals dels 60 uns quants valents s'encaminen cap al desert que era la zona desforestada atorgada pel govern i fan una cerimònia portant un mica de terra de més de cent vint països i es posen a treballar a cop de pala i ganes. Quaranta anys després, un es pot asseure a l'ombra i veure un got d'aigua en qualsevol del llocs que formen Auroville,protegint-se de la calor. Certament que a cop de pala, però també a cop de talonari, doncs sinó no es pot explicar les infrastructures que hi ha repartides per l’espiral que conforma el mapa d’aquest laboratori de la societat del futur. Al centre, el
Matrimandir, una esfera daurada pensada com a lloc central on treballar-se el camí espiritual. La sensació que tinc quan hi accedeixo per les rampes que porten a la sala central és la d'entrar a una nau a l'estil de 2001, la peli d’en Kubrick. I al ben mig, l'esfera de cristall més gran del món que canalitza i reparteix el feix de llum que entra per una obertura superior al sostre. I tot això construït seguint els somnis visionaris de la  mare!
No, no estic en una secta, més aviat en un resort  on participar de diferents tipus d'activitats: ecològiques, culturals, espirituals... així que apart de treballar al matí a l'hort, practico ioga, medito, faig visites als projectes, assisteixo al cinema i vaig a concerts i espectacles entre d’altres. Tot això a cop de pedal sobre una bicicleta d'estil clàssic.
S’entén quelcom del que és Auroville? Podeu fer preguntes als comentaris...

2 comentarios:

  1. La meva pregunta... estàs fatal, no? ;)
    Quina mena de lloc més estrany, com ho has trobat això?
    Dius que ja tornes? Més que res és que tenim unes butis pendents...
    Al final, he fet unes quantes preguntes... Xavi

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Xavi, quasi que puc sentir la teva veu i veure la cara que fas quan escrius el comentari. En ordre les respostes:
      1. Fatal, potser, però jo no parlo de l'energia de la patata a torn i dret.
      2. No ho sé, de moment el viatge continua endavant.
      3. Cert que tenim butis pendents. M'haureu d'esperar un poc. Podeu jugar al engendro aquell que es van inventar en Ferran i en Jordi que li deien l'Antibuti, i que crec era per tres.

      Una abraçada bandarra.

      Eliminar